Gândul de dimineaţă – 20 noiembrie 2015

20th nov. 2015

Dar între voi să nu fie aşa. Ci oricare va vrea să fie mare între voi să fie slujitorul vostru şi oricare va vrea să fie cel dintâi între voi să fie robul tuturor.

( Marcu 10:43-44)

„Egalitatea” a fost strigătul de bătălie al revoltelor şi aspiraţiilor democratice timp de mai bine de 300 de ani. Ea a venit ca reacţie la şirul de clase sociale, nemiloase, din sistemele ierarhice ale Antichităţii.

În aluzia sa politică, celebra „Ferma animalelor”, George Orwell face o afirmaţie ironică, dar dureros de corectă. Porcii (bolşevicii) au preluat ferma şi au început să imite stilul de viaţă al fermierului capitalist, pe care îl evacuaseră. Restul animalelor de la fermă sunt analfabete, dar ele acceptă ca Molly, catârul (singurul care ştie să citească), să le citească notiţa pe care porcii o afişează pe o latură a gardului: „Toate animalele sunt egale.”

În timp însă afirmaţia se schimbă, pe măsură ce porcii câştigă o putere mai mare. Animalele doresc acum să ştie ce spune afişul. Vrând nevrând, Molly, descurajat, le citeşte: „Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele.”

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.