Gândul de dimineaţă – 5 noiembrie 2015

5th nov. 2015

Da, Dumnezeu este ajutorul meu, Domnul este sprijinul sufletului meu!

( Psalmul 54:4 )

Cariatide – în sens propriu, femei din regiunea şi din cetatea Caria din Laconia, din apropierea hotarelor Arcadiei, unde se înălţa un cunoscut templu al Artemisei. În arhitectură, cu acest nume sunt indicate figurile feminine care servesc drept sprijin pentru grinzile orizontale, arhitrave, frize şi cornişe, înlocuind coloanele sau pilaştrii.

Se pare că numele a fost adoptat încă din Antichitate, în amintirea sclaviei la care atenienii le-au adus pe femeile din Caria, mai ales pe preotesele Artemisei, care în timpul invaziei persane trecuseră de partea duşmanului. Ele obişnuiau să danseze cu prilejul sărbătorilor din cetatea lor, ducând pe cap mari coşuri umplute cu fructe şi flori. În arhitectură, acest element putea fi tradus într-un capitel aşezat pe capul cariatidelor.

Originea întrebuinţării numelui de cariatide în arhitectură nu este însă lămurită pe deplin, unele îndoieli existând chiar la autorii antici.

Figurile masculine întrebuinţate în acelaşi scop în arhitectură erau numite telamoni sau atlanţi.

Cele mai faimoase cariatide sunt cele care susţin aşa-numita Tribună a Erehteionului de pe Acropola ateniană, unele păstrate la Atena, altele la British Museum, Londra.

Dicţionar de mitologie greacă şi romană – Anna Ferrari

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.