Gândul de dimineaţă – 26 august 2015

26th aug. 2015

Oamenilor fără prihană le șade bine cântarea de laudă.

Lăudați pe Domnul cu harfa, lăudați-L cu alăuta cu zece coarde.

Cântați-I o cântare nouă!

 ( Psalmul 33:1-3 )

 

Se spune că, aflându-se la Livorno în preziua unui concert în jurul căruia se făcuse multă publicitate, Paganini are neșansa să piardă la cărți toți banii pe care îi avea asupra lui. Jucător înrăit, el pune în joc și vioara cu care urma să concerteze. O pierde și pe aceasta.

Un negustor, mare iubitor de muzică, îi împrumută un Guarnieri autentic, o piesă rară, fabricată in 1730. Recitalul este un adevărat triumf, violonistul întrecându-se pe sine. Se pare ovațiile au fărâmițat pe alocuri tencuiala sălii. Bisurile s-au repetat, iluminând catedrala unei nopți întregi.

Când, în sfârșit, epuizat, Paganini s-a putut descleșta din strânsoarea publicului fascinat de sunetele sublime ale unei viori și a vrut să înapoieze instrumentul proprietarului său, acesta nu acceptă să o mai primească în nici un chip. ”Păstreaz-o. vioara asta îți aparține. Mi-e rușine să o mai ating… N-aș fi crezut niciodată că țin în casă o vioară fermecată!”

Artistul nu s-a mai despărțit niciodată de acest instrument, care a vrăjit ani de zile pe iubitorii de muzică și căruia i-au fost atribuite puteri supranaturale.

Almanah Luceafărul

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.