Gândul de dimineaţă – 16 noiembrie 2015

16th nov. 2015

Veți păși peste lei și peste năpârci și veți călca peste pui de lei și peste șerpi. ”Fiindcă Mă iubește”, zice Domnul, ”de aceea îl voi izbăvi; îl voi ocroti, căci cunoaște Numele meu.”

( Psalmul 91:13-14)

La prima vedere, frumoasa insulă Ilha da Queimada Grande, situată în Atlantic la circa 144 km de zona costieră a orașului Sao Paulo din Brazilia, pare încă un colț paradisiac. O superbă insulă tropicală cu plaje neatinse, junglă virgină și ape limpezi. Însă toți brazilienii se feresc de ea cu orice preț. Motivul? Insula este literalmente ticsită cu șerpi veninoși deosebit de periculoși. Cercetătorii și autoritățile estimează că pe insulă trăiesc între 2.000 – 4.000 exemplare de vipere vârf de lance aurii, specie extrem de mortală. Motiv suficient ca acest colț de paradis tropical să dețină titlul de cea mai periculoasă insulă din lume.

Vipera vârf de lance aurie ( Bothrops insularis ) este o specie de șarpe veninos ale cărei dimensiuni medii ating cam 70 de cm, cu toate că au fost capturate și exemplare de 118 cm. Culoarea sa de fond este galben-maroniu, peste care se suprapun modele triunghiulare sau romboidale. Numele său, de viperă vârf de lance este deținut și de restul viperelor din genul Bothrops și are legătură cu forma caracteristică a capului, care, datorită pungilor uriașe de venin, are o formă pronunțat triunghiulară, asemănătoare vârfului unei lănci sau săgeți.

Vipera vârf de lance aurie este o specie endemică doar în această insulă, ceea ce înseamnă că nu se întâlnește altundeva pe planetă. Deși se hrănesc aproape numai cu păsări marine, veninul acestor vipere este atât de puternic încât omul mușcat moare în mai puțin de o oră, dacă nu primește ajutor în acest interval de timp. Carnea unui om mușcat de vipera vârf de lance aurie aproape lichefiază, țesuturile moi fiind literalmente topite.

Descoperă Travel

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.