Gândul de dimineaţă – 17 noiembrie 2015

17th nov. 2015

Cine își astupă urechea la strigătul săracului nici el nu va căpăta răspuns când va striga.

( Proverbe 21:13)

La fel ca mulți supuși a lui Eduard Confesorul, ultimul rege anglo-saxon al Angliei, oamenii din Coventry sufereau din cauza dărilor împovărătoare. Dar plângerile lor nu erau luate în considerare de suveranul local, Leofric, puternicul conte de Mercia, și, în loc de îndurare, erau anunțați că vor plăti dări ți mai mari, iar dacă nu le plăteau, urmau să ajungă în sapă de lemn.

În această situație tensionată apare cucernica soție a lui Leofric, Godgifu „Darul lui Dumnezeu”. Plină de compasiune pentru poporul disperat din Coventry, se înfățișează soțului ei – așa cum mai făcuse și în alte ocazii – ca să-i ceară să oprească dările împovărătoare. Înfuriat, pesemne, de insistența ei și vrând să pună capăt cererilor repetate, contele îi face o propunere neobișnuită: „Urcă-te goală pe cal și plimbă-te prin piața orașului, dintr-un capăt în celălalt, atunci când se adună lumea.” În schimbul partidei de călărie, promitea ducele, cetățenii orașului urmau să fie scutiți de noile dări.

Leofric se aștepta ca soția lui să se retragă, șocată și jignită, însă, a doua zi dimineața, complet dezbrăcată, dar cu trupul învelit în bogatul ei păr, Godgifu a încălecat și a traversat piața. Leofric nu a avut de ales și i-a îndeplinit dorința, anulând dările. Sub numele de „Lady Godiva”, Godgifu a intrat în cărțile de istorie.

Mari enigme ale trecutului.

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.