Gândul de dimineaţă – 9 noiembrie 2015

9th nov. 2015

Mai bine doi decât unul, căci iau o plată cu atât mai bună pentru munca lor. Căci, dacă se întâmplă să cadă, se ridică unul pe altul.

( Eclesiastul 4:9-10 )

Jia Haixia și Jia Wenqi au mers la școală împreună, în micul sat Yeli, din nordestul Chinei. Cel mai mare dintre ei, Haixia, acum în vârstă de 54 de ani, s-a născut orb de ochiul stâng, iar din anul 2000 a rămas complet orb, în urma unui accident de muncă. Prietenul său, Wenqi, de 53 de ani, a rămas fără brațe de la vârsta de 3 ani, când a atins un cablu de curent neizolat.

Haixia crede acum că soarta i-a adus împreună, după accidentul din 2000, ca să se ajute unul pe altul să prospere și să facă lucruri pe care singuri nu le-ar putea face. Wenqi avea deja experiență în agricultură și cei doi au decis să ia în arendă un teren sterp, de 8 hectare, de la guvernul local și să îl transforme, pentru a proteja satul de inundații.

În fiecare dimineață, cei doi își iau uneltele și se apucă de treabă. Haixia se ține de haina lui Wenqi și cei doi trec printr-o pădure, care îi scoate la un râu, dincolo de care se află terenul lor. Râul este mic, dar Wenqi tot îl cară în spate pe prietenul său.

„Pentru mine nu e complicat. Sunt nevăzător și nu vreau să fiu o povară pentru familia mea, așa că plantez copaci. După 10 ani, copacii vor crește și voi face ceva bani”, spune Haixia. Lucrurile însă nu sunt atât de simple, pentru că este vorba și de o muncă de întreținere, copacii trebuie udați și îngrijiți. Haixia trebuie să se suie pe umerii lui Wenqi pentru a ajunge la ramurile de sus, dintre care pe unele le va tăia pentru a le planta în altă parte. Este vorba de sarcini care nu ar funcționa în lipsa unei încrederi desăvârșite.

Până acum, cei doi estimează că au plantat 13.000 de copaci, dintre care vreo 3.000 au murit. Sătenii au fost cinici la început, însă după ce malul râului a început să fie din nou verde, și-au schimbat atitudinea și acum îi ajută să își repare uneltele, să ude copacii sau să taie buruienile.

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.