Gândul de dimineaţă – 4 ianuarie 2016

4th ian. 2016

Dumnezeu S-a uitat la tot ce făcuse şi iată că erau foarte bune.

( Geneza 1:31 )

Pentru păsările-paradisului din Noua Guinee, atragerea partenerului înseamnă o artă a interpretării. Nicio altă pasăre de pe pământ nu tratează chestiunea împerecherii într-o asemenea manieră. Pentru a seduce femelele mofturoase, masculii defilează ţanţoşi în costume demne de scenă: cape scurte, platoşe sclipitoare, panglici pe cap, bonete, barbişoane, moţuri pe gât şi pene sârmoase, răsucite precum mustăţile în furculiţă. Nuanţele lor vii de roşu, galben şi albastru strălucesc pe verdele omniprezent al pădurii ecuatoriale.

Din cele 38 de specii, 34 trăiesc doar în Noua Guinee şi pe insulele sale satelit. Unele dintre primele exemplare care au ajuns în Europa, oferite de localnicii din Noua Guinee în chip de daruri pentru regii apuseni, au sosit în Spania în 1522, la bordul uneia dintre corăbiile lui Magellan.

Priveliştea acestor păsări în sălbăticie i-a uimit pe primii călători. „Puşca mi-a rămas nemişcată în mână, iar eu am fost prea uimit ca să mai trag” – a recunoscut naturalistul René Lesson, care a vizitat Noua Guinee în 1824 şi s-a întors de acolo cu prima relatare a unui martor ocular. „Era ca un meteorit al cărui corp, străpungând aerul, lasă în urma sa o lungă trenă de lumină.” Numele lor arată sentimentul de minunare pe care l-au inspirat: pasărea superbă, pasărea magnifică, pasărea splendidă, pasărea regală.

solascriptura.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.