Gândul de dimineaţă – 30 august 2015

30th aug. 2015

Nu fi printre cei ce beau vin.

 ( Proverbe 23:20 )

 

Este bine cunoscut faptul că în lista obiceiurilor sănătoase nu se află nicidecum consumul de alcool. Acesta, pe lângă alte substanțe dăunătoare, contribuie semnificativ la creșterea în greutate, potrivit unui nou studiu.

Mai concret, un consumator obișnuit de vin ingerează lunar un exces de 2.000 de calorii, adică echivalentul a 141 de porții de înghețată pe an. Pentru un adult care consumă alcool, aceasta înseamnă 10% din caloriile pe care le consumă. Cel mai probabil, unul dintre motivele pentru care consumatorii de alcool nu știu câte calorii conține aceasta, este lipsa informațiilor de pe etichetă. Fiecare gram de alcool conține 7 kcal, în timp ce carbohidrații sau proteinele conțin 4 kcal/gram.

Majoritatea băuturilor alcoolice se obțin prin fermentarea zaharurilor; cu cât produsul din care se obține băutura are mai multe zaharuri, cu atât aceasta va avea mai multe grade și, prin urmare, va conține mai multe calorii. Problema este că aceste calorii sunt ”calorii goale”, adică bogate în energie, dar sărace în valori nutritive. Mai mult decât atât, pentru a fi procesat de organism, alcoolul are nevoie de cantități semnificative de vitamine din complexul B; prin urmare, alcoolul ar putea provoca un deficit nutrițional.

Consumul excesiv de alcool este asociat, în cazul bărbaților, cu grăsimea abdominală, sau așa-zisa ”burtă de bere”. Aceasta, în afara faptului că este inestetică, mărește riscul de apariție a diabetului de tipul 2, a hipertensiunii și a bolilor cardiovasculare. Consumul de alcool are numeroase efecte negative, motiv pentru care recomandarea nutriționiștilor și a experților în domeniul sănătății este abstinența.

Semnele Timpului

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.