Gândul de dimineaţă – 29 august 2015

29th aug. 2015

Nu știți că cei nedrepți nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu?

Nu vă înșelați în privința aceasta: (…)

nici defăimătorii, nici răpăreții nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu.

 ( 1 Corinteni 6:9-10 )

 

Deși e atât de râvnit de toată lumea cinematografului, Oscarul nu e întotdeauna primit ”cu brațele deschise”; au fost înregistrate până acum destule refuzuri. Dintre acestea amintim cazul actorului Marlon Brando, petrecut în 1973.

Premiat pentru rolul titular din filmul ”Nașul” de Francis Ford Coppola, marea vedetă a rezervat celor prezenți la Center Music, în seara zilei de 27 martie 1973, o surpriză de proporții: când Roger Moore a desfăcut plicul și a citit numele laureatului, pe scenă s-a urcat o tânără indiană care, refuzând statueta oferită de Liv Ulman, a rostit calm la microfon următorul discurs:

”Mă numesc Sacheen Littlefeather și sunt apașă. Am misiunea să anunț că Marlon Brando regretă că nu poate accepta premiul. El consideră că lumea filmului și a televiziunii poartă o vină majoră pentru situația actuală a indienilor din America, fiindcă a oferit o imagine falsă a istoriei acestui popor, zugrăvindu-i pe indieni drept sălbatici, ostili, răi, mistificându-le deliberat și consecvent trăsăturile de caracter. Brando ar fi preferat să participe la acest eveniment plăcut, dar consideră că prezența sa la Wounded Knee ( rezervația indiană în care au avut loc incidente între indieni și autoritățile federale ) este mai utilă în momentul de față”.

Sacheen a primit aplauzele de rigoare din partea unei părți a publicului, a lăsat ”bouche bee” o altă parte și s-a retras discret; în urma acestui original incident, festivitatea a continuat într-o atmosferă de răceală și jenă.

Stelele Oscarului – Ștefan Oprea, Anca-Maria Rusu

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.