Gândul de dimineaţă – 21 martie 2016

21st mart. 2016

În vremea aceea se va scula marele voievod Mihail, ocrotitorul copiilor poporului tău.

 ( Daniel 12:1 )

Despre Ion Vodă, domn în Moldova, se spune că avea atâta putere, încât frângea potcoava în mâini. Pentru că a pedepsit cu moartea câţiva boieri trădători, unii i-au zis Ion vodă cel Cumplit. Dar istoria îl laudă și-i zice Viteaz, pentru că a încercat încă o dată să scape ţara de sub stăpânirea sultanului. Cu puţini oșteni, dar îndrăzneţi ca și dânsul, a cucerit două victorii împotriva unor armate turcești trimise de sultan în Moldova să-l răpună și să-l alunge de la cârma ţării.

În bătălia de la Jiliște un oștean a spus: „Ne batem cu dușmanii fără cârtire, Măria ta, dar am vrea să știm cât sunt de mulţi.” „Îi vom număra în luptă!” i-a răspuns voievodul.

În toiul bătăliei, unul din cele cinci tunuri din oștirea lui era gata să cadă în mâinile dușmanilor. Tunul era așa de greu, că nici zece oșteni nu-l puteau urni din loc. Dar încă să-l mai urce la deal, acolo unde era porunca. Văzând așa, Ion Vodă a înșfăcat funiile ce legau tunul și l-a târât, singur, până sus, pe un deal, unde tunarii l-au și așezat în bătaie, au tras bombă după bombă și au făcut mare prăpăd în rândurile dușmanilor.

Pentru că a luptat îndrăzneţ cu un dușman care asuprea ţara și nu s-a temut nici de moarte, istoria îi spune Ion vodă cel Viteaz și-l cinstește ca pe unul din cei mai străluciţi eroi ai poporului nostru.

Povestiri istorice – Dumitru Almaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.