Gândul de dimineaţă – 2 decembrie 2015

2nd dec. 2015

Comorile câștigate pe nedrept nu folosesc, dar neprihănirea izbăvește de la moarte.

( Proverbe 10:2 )

Insula Robben, cu o suprafață de doar 5 km pătrați, pare un loc uitat de lume, pustiu și dominat de uriașa și celebra închisoare politică în care erau închiși cei mai aprigi opozanți ai colonialismului olandez. Pe insula Robben, printre alți prizonieri celebri a fost închis pentru decenii bune fostul președinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela.

Insula Robben („Insula Focilor” – în limba olandeză), după cum o spune și numele, găzduiește o colonie de foci și de pinguini. Deși insula a fost odată o colonie înfloritoare a acestor animale, ea a fost pustiită de către coloniștii europeni după ce aceștia au eliberat mai multe familii de iepuri pentru a asigura o sursă de hrană potențialilor marinari care ar fi eșuat aici – o practică extrem de nicivă pentru mediu, dar des folosită în secolele trecute de către navigatori. În numai câțiva ani, iepurii au reușit să extermine focile și pinguinii de pe insulă. Controlul autorităților din ultimele decenii au reușit să reducă numărul acestora și să permită primilor pinguini să își reocupe insula în anul 1983.

Insula Robenn este și un adevărat cimitir al vaselor olandeze și britanice din veacurile trecute. Zeci de epave, dintre care cea mai cunoscută este cea olandeză scufundată împreună cu o comoară estimată la zeci de milioane de lire sterline, zac pe fundul Oceanului Indian fără vreo șansă de a mai fi recuperate. Motivul? Curenții estrem de puternici și valurile uriașe permanente care fac imposibilă orice tentativă de scufundare.

Descoperă Travel

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.