Gândul de dimineaţă – 17 martie 2016

17th mart. 2016

Ei l-au biruit prin sângele Mielului şi prin cuvântul mărturisirii lor şi nu şi-au iubit viaţa chiar până la moarte.

 ( Apocalipsa 12:11 )

În timpul războiului din Coreea, în armata americană s-a distins „sergentul Reckless”, care era de fapt… o iapă. Povestea acesteia este remarcabilă. În 1952, a fost cumpărată de locotenentul Eric Pedersen, din cadrul corpului de Pușcași Marini, pentru 250 de dolari, de la un băiat coreean. Acesta a fost nevoit să-și vândă calul, destul de apreciat la curse, pentru a-i cumpăra surorii lui o proteză pentru piciorul amputat din cauza războiului. Iniţial, calul, botezat „Reckless”, a fost folosit la transportul armamentului între posturile armatei americane.

În scurt timp, ofiţerii și-au dat seama că iapa coreeană posedă o inteligenţă ieșită din comun. Era capabilă să reţină imediat drumul și putea, fără însoţitor, să care armament sau muniţie către posturi. Totodată căra răniţi, uneori trăgându-i cu botul de pe câmpul de luptă. A ajuns „starul” regimentului de pușcași marini din care făcea parte, fiind iubită pentru că salva vieţile răniţilor.

Cea mai importantă faptă de bravură făcută de Reckless a fost în zona de război numită „Avanpostul Vegas”. Reckless a cărat în tranșe, prin foc inamic și printr-un baraj cumplit de artilerie, nu mai puţin de 5 tone de armament, fără însoţitor. În aceeași bătălie din 1953, a cărat și răniţi, iapa fiind rănită de două ori, dar fără să abandoneze misiunea.

A fost cel mai decorat cal, promovat la gradul militar de sergent. A servit în rândurile pușcașilor marini până în 1960. Sunt povești care spun că iapa era atât de respectată încât în timpul bombardamentelor, soldaţii își scoteau vestele antiglonţ și o acopereau. Mai mult decât atât aceștia precizau că sergentul Reckless nu este cal, ci „pușcaș marin”. A murit în 1968 și a fost îngropată cu onoruri militare.

Adevărul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.