Gândul de dimineaţă – 17 ianuarie 2016

17th ian. 2016

Când privesc cerurile – lucrarea mâinilor Tale – luna și stelele pe care le-ai făcut, îmi zic: „Ce este omul… ca să Te gândești la el? Și fiul omului, ca să-l bagi în seamă?”

 ( Psalmul 8:3-4)

Până la începutul anului 2013, spectaculoasa galaxie NGC 6872 era considerată, de zece ani, printre cele mai mari sisteme stelare din univers. Dar o echipă de astronomi din SUA, Chile și Brazilia, pe baza datelor furnizate de misiunea NASA GALEX și datorită capacității instrumentelor de a înregistra imagini în ultraviolet, au descoperit că este chiar cea mai mare galaxie spirală cunoscută.

Măsurând de la un capăt la altul al celor două ramuri ale spiralei, galaxia NGC 6872 se întinde pe mai mult de 522.000 ani-lumină, de cinci ori mai mare decât Calea Lactee, galaxia noastră. Ciudatul cuplu de galaxii este situat la 212 milioane de ani-lumină față de Pământ.

O altă descoperire uluitoare a fost făcută de o echipă de cercetători de la University of Central Lancashire, Echipa, condusă de Roger Cloves, a descoperit cea mai mare structură identificată până acum în Univers, o grupare de galaxii ce se întinde pe o distanță de 4 miliarde de ani-lumină de la un capăt la celălalt.

Anul-lumină este o unitate de măsură a lungimii, definită ca distanța parcursă de o rază de lumină prin vid, în timp de un an Iulian. Dacă înmulțim viteza luminii (300.000 km/sec) cu 365 de zile, obținem o distanță uriașă de circa 9.500 miliarde de km.

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.