Gândul de dimineaţă – 16 decembrie 2015

16th dec. 2015

Să ştii că am ales pe Beţaleel, fiul lui Uri, fiul lui Hur, din seminţia lui Iuda. L-am umplut cu Duhul lui Dumnezeu, i-am dat un duh de înţelepciune, pricepere şi ştiinţă pentru tot felul de lucrări, i-am dat putere să născocească tot felul de lucrări meşteşugite.

( Exod 31:2-4 )

N-au reinventat roata, însă modul în care au regândit un obiect atât de banal, precum clanța ușii, este un exemplu inspirațional pentru mulți. Doi adolescenți din Hong Kong au inventat un dispozitiv de înlocuire a mânerelor de ușă, care elimină cu succes 99,8% din bacteriile care altfel s-ar găsi pe clanță. Cum au reușit acest lucru? Au creat un mâner care se folosește de avantajele metalelor, precum și ale luminii.

Sun Ming (Simon) Wong și King Pong (Michael) Li au construit mânerul cu ajutorul unui bec LED cu ultraviolete, cuplat la un oxid de titan, întregul sistem de distrugere a microbilor fiind activat de energia kinetică rezultată din împingerea ușii. Astfel, tinerii inventatori au eliminat nevoia unei surse externe de electricitate.

„Oxidul de titan ucide bacteriile cel mai bine atunci când este luminat de raze ultraviolete”, a explicat Simon. Pentru a ne asigura că lumina ajunge la suprafața mânerului, tinerii l-au construit dintr-un cilindru lung de sticlă transparentă.

Soluția inventată de cei doi adolescenți este ieftină și deja poate fi adusă pe piață pentru a fi utilizată la scară globală.

Semnele Timpului

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.