Gândul de dimineaţă – 10 februarie 2016

10th feb. 2016

Cel rău pândește pe cel neprihănit, și caută să-l omoare. Dar Domnul nu-l lasă în mâinile lui.

 ( Psalmul 37:32-33)

Neînfricată și războinică, furnica-buldog, de 25 mm, din Australia, își folosește vederea ageră și acul veninos pentru a urmări și a suprima prada formidabilă.

Acești prădători solitari pândesc adesea lângă flori pentru a ataca albinele, uneori înhățându-le chiar din aer. Imaginează-ți o viespe cu aripile rupte și vei avea o reprezentare reușită a unei furnici-buldog: un corp mare cu picioare lungi, vedere ageră, înțepături veninoase și obiceiuri oarecum solitare. În timp ce specimenele fosile dezvăluie faptul că furnicile-buldog au fost cândva răspândite pe tot globul, astăzi ele se găsesc doar în Australia.

Vânează albine și alte specii de furnici, în special furnici-dulgher. Acestea sunt o pradă periculoasă, pentru că furnicile mai ”avansate”, precum cele dulgher, pot chema rapid ajutoare, trimițând semnale chimice tovarășelor din cuib – un comportament care lipsește furnicilor-buldog.

Cu vederea lui superioară, un vânător buldog poate ocoli rapid o furnică-dulgher, sărindu-i în spate și înfigându-și acul veninos, înainte să aibă vreo șansă de contraatac.

National Geographic

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.