Gândul de dimineaţă – 10 februarie 2016

10th feb. 2016

Cel rău pândește pe cel neprihănit, și caută să-l omoare. Dar Domnul nu-l lasă în mâinile lui.

 ( Psalmul 37:32-33)

Neînfricată și războinică, furnica-buldog, de 25 mm, din Australia, își folosește vederea ageră și acul veninos pentru a urmări și a suprima prada formidabilă.

Acești prădători solitari pândesc adesea lângă flori pentru a ataca albinele, uneori înhățându-le chiar din aer. Imaginează-ți o viespe cu aripile rupte și vei avea o reprezentare reușită a unei furnici-buldog: un corp mare cu picioare lungi, vedere ageră, înțepături veninoase și obiceiuri oarecum solitare. În timp ce specimenele fosile dezvăluie faptul că furnicile-buldog au fost cândva răspândite pe tot globul, astăzi ele se găsesc doar în Australia.

Vânează albine și alte specii de furnici, în special furnici-dulgher. Acestea sunt o pradă periculoasă, pentru că furnicile mai ”avansate”, precum cele dulgher, pot chema rapid ajutoare, trimițând semnale chimice tovarășelor din cuib – un comportament care lipsește furnicilor-buldog.

Cu vederea lui superioară, un vânător buldog poate ocoli rapid o furnică-dulgher, sărindu-i în spate și înfigându-și acul veninos, înainte să aibă vreo șansă de contraatac.

National Geographic

solascriptura.ro

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.