Gândul de dimineaţă – 8 decembrie 2015

8th dec. 2015

Toți cei ce se luptă la jocurile de obște se supun la tot felul de înfrânări. Și ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună care se poate veșteji; noi să facem lucrul acesta pentru o cunună care nu se poate veșteji.

( 1 Corinteni 9:25 )

Zeci de mii de oameni au exclamat de încântare sau dezamăgire la încleștarea armelor și scuturilor. Împăratul decidea soarta unui gladiator cu doar un singur gest al mâinii sale. Aceste imagini și tumultul de odinioară par să bîntuiască și acum ruinele Colosseum-ului. Acest edificiu monumental, motiv de mândrie pentru romani, încă mai trezește admirația celor nou-veniți din alte locuri ale lumii. Colosseum-ul putea adăposti 80.000 de oameni datorită construcției sale pe patru niveluri.

În timpul jocurilor, la ultimul nivel se întindea o pânză uriașă, legată cu șnur-uri groase, pentru a feri spectatorii de soarele puternic. Interiorul era acoperit cu marmură și decorat cu coloane. Fațada exterioară a fost acoperită cu dale de travertin legate între ele cu bride de fier. Arena era acoperită cu un strat de nisip care ascundea podeaua din lemn ce avea legătură cu încăperile din subteran. În timpul spectacolelor, decorul, animalele sălbatice, gladiatorii și armele acestora erau ridicate în arenă cu ajutorul unor lifturi speciale și trolii. Publicul era separat de arenă printr-o plasă de metal.

Locurile din Colosseum erau ocupate în funcție de o ierarhie strictă. Cele mai joase rânduri erau destinate persoanelor din cele mai înalte clase sociale, cum ar fi Virginele Vestale, funcționarii civili și preoții. Cetățenii de rând se așezau pe rândurile cele mai de sus. Loja împăratului, care consta dintr-un podium cu o terasă amplă, era amplasată chiar lângă arenă. Rândurile situate cel mai aproape de el erau rezervate patricienilor bogați și invitaților de onoare. Amfiteatrul era împărțit în sectoare numerotate la care se putea ajunge prin coridoare foarte lungi. Acestea erau concepute astfel încât masele de oameni să poată intra în amfiteatru și să își ocupe locurile în câteva minute, fără a se ciocni între ei.

Colecția În jurul lumii.

 

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.