Gândul de dimineaţă – 7 octombrie 2015

7th oct. 2015

Cine cugetă la Cuvântul Domnului găseşte fericirea.

( Proverbe 16:20 )

Dacă am întreba oamenii ce anume îi face fericiţi, probabil că majoritatea ar da răspunsuri care includ lucruri materiale. Toată lumea îşi doreşte fericirea, acea stare cu multe emoţii pozitive, cu puţine negative şi cu foarte multă satisfacţie. Dar cum se ajunge la ea? Ce aduce într-adevăr fericirea?

Dintotdeauna influenţa banilor asupra fericirii a fost supraapreciată, iar ecuaţia, cât se poate de simplă: puţini bani = nefericire, mulţi bani = fericire. Potrivit cercetărilor în domeniu însă, pare într-adevăr că sărăcia contribuie la nefericire, dar bogăţia nu garantează opusul ei. Dat fiind faptul că noi suntem cei care legăm starea de bine de lucrurile materiale, tot noi suntem cei care putem alege dacă lipsa acestora ne face nefericiţi.

Materialismul care domneşte în societatea noastră ne îndeamnă prin cele mai iscusite căi să consumăm, să cheltuim, să cumpărăm, să investim în lucruri de care poate nici nu avem nevoie, pentru că doar în felul acesta ne vom simţi bine şi vom fi fericiţi. Dar după ce ne cumpărăm telefonul care promitea să ne bucure viaţa şi pantofii care promiteau să ne însenineze zilele, constatăm cu durere că, odată cu noutatea obiectului, a dispărut şi mult aşteptata fericire. De ce se întâmplă acest lucru? De ce investiţia în lucruri nu ne aduce fericire?

Psihologii au observat că oamenii sunt mult mai fericiţi şi se simt mult mai bine când investesc în „amintiri”, în experienţe, în oameni, mai mult decât în lucruri. Cu timpul, amintirile devin mai valoroase, în vreme ce lucrurile îşi pierd valoarea. Dacă îţi legi fericirea de lucrurile materiale, s-ar putea să fii afectat şi de boala comparaţiei. În schimb, experienţele şi trăirile fiecăruia sunt unice şi diferite, lucru care îngreunează comparaţiile şi oferă mai multă satisfacţie.

În plus, experienţele creează relaţii. O vacanţă împreună cu familia sau prietenii va crea mai multe sentimente de bucurie şi fericire de durată, decât achiziţionarea unor haine noi.

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.