Gândul de dimineaţă – 29 decembrie 2015

29th dec. 2015

Nu vă temeți de ei. Căci nu este nimic ascuns care nu va fi descoperit și nimic tăinuit care nu va fi cunoscut.

( Matei 10:26 )

Nicholas Winton era broker la bursa din Londra și avea 29 de ani în momentul în care i s-a oferit posibilitatea să participe la cea mai mare „operațiune” a vieții lui, la care câștigul era de câteva sute de vieți. În anul 1938, un prieten din Cehoslovacia l-a sunat pentru a-l întreba dacă vrea să lucreze într-o tabără de refugiați evrei, iar el a acceptat. Șocat de ceea ce a văzut și auzit acolo, și-a dat seama că este momentul să facă ceva. Paralel cu Operațiunea Kindertransport, prin care erau salvați copii evrei refugiați din Germania și Austria, a demarat propria operațiune de salvare pentru copii evrei din Cehoslovacia. În ciuda dificultăților, a început să ia legătura cu guvernele țărilor care ar fi putut ajuta copiii, dar numai Suedia și Marea Britanie au răspuns favorabil.

A început să strângă fonduri (era nevoie de gazdă în țara de destinație și de o garanție de 50 de lire – sumă semnificativă la data aceea) pentru transportarea și cazarea copiilor în Marea Britanie. Cu ajutorul Bisericilor și al sinagogilor, a publicat anunțuri în ziarele britanice cu pozele copiilor pentru a apela la sensibilitatea englezilor și a făcut tot posibilul pentru a-și atinge scopul; a falsificat chiar și documentele copiilor, dată fiind lentoarea birocrației, care nu percepea urgența situației.

După fel și fel de obstacole, la date de 14 martie 1939, primul tren care transporta copii evrei a ajuns cu bine în Marea Britanie. Până în august 1939, alte 7 trenuri au făcut același traseu, reușind să salveze 669 de suflete. Faptele sale au fost păstrate în secret și anonimat timp de mai bine de 50 de ani, până ce soția sa, Greta, a găsit o servietă în care se aflau liste cu nume de copii și scrisori de la părinții acestora.

Anul acesta, viața acestui erou s-a încheiat la vârsta de 106 ani, lăsând în urmă averea experiențelor sale și curajul pe care l-a inspirat.

Semnele Timpului

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.