Gândul de dimineaţă – 22 decembrie 2015

22nd dec. 2015

Să ne iubim unii pe alții; nu cum a fost Cain, care era de la cel rău și a ucis pe fratele său. Și pentru ce l-a ucis? Pentru că faptele lui erau rele, iar ale fratelui său erau neprihănite.

( 1 Ioan 3:11-12 )

Masacrul din noaptea Sfântului Bartolomeu (24-25 august 1572) se referă la uciderea hughenoților francezi din Paris de către catolici.

În timpul războaielor religioase, Caterina de Medici a consimțit la un complot al familiei Guise în vederea asasinării hughenotului Gaspard al II-lea de Coligny. Deoarece acesta a fost doar rănit, Caterina s-a temut să nu se descopere complicitatea ei și, de aceea, i-a îndemnat în secret pe nobilii care îi erau fideli să-i asasineze pe toți șefii hughenoți care se aflau în Paris pentru nunta viitorului Henric al IV-lea.

Masacrul a început în noaptea de 24 august și s-a extins cu repeziciune; după ce liderii au fost uciși, casele și prăvăliile hughenoților au fost prădate, iar aceștia omorâți și aruncați în Sena. Chiar și după emiterea ordinului regal – 25 august – de încetare a masacrului, atrocitățile au continuat și s-au răspândit în Rouen, Lyon, Bourges, Orleans și Bordeaux. Până în Octombrie fuseseră uciși aproximativ 3.000 de hughenoți numai în Paris și probabil alte zeci de mii în provinciile Franței.

Enciclopedia Universrală Britanică

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.