Gândul de dimineaţă – 20 decembrie 2015

20th dec. 2015

Cercetaţi ce este plăcut înaintea Domnului şi nu luaţi deloc parte la lucrările neroditoare ale întunericului, ba încă mai degrabă osândiţi-le.

( Efeseni 5:10-11 )

Oskar Groening, cunoscut drept „contabilul de la Auschwitz”, avea 21 de ani când a primit responsabilitatea de a ține contabilitatea banilor și a bunurilor confiscate din bagajele deținuților de la Auschwitz. Întotdeauna a susținut că a fost doar o rotiță în mașina nazistă de ucis, însă și o rotiță care ține sistemul în mișcare are un preț de plătit.

Acum are 94 de ani și își va petrece următorii patru ani în închisoare, cu șase luni mai mult decât ce au cerut procurorii. Pe durata procesului, Groening a fost brutal de sincer,mărturisind ce a văzut și a făcut între mai și iulie 1944, cât timp a stat la Auschwitz. A povestit Curții despre prima zi când a fost trimis pe rampă, unde evreii coborau din trenuri și unde un coleg din SS a luat un bebeluș care nu mai tăcea din plâns și l-a dat cu capul de mașină până a tăcut. „Am fost șocat. Ştiam că nu era bine ce face”, a spus el.

A mai povestit și despre prima dată când a participat sau mai degrabă a observat o gazare. Evreii dezbrăcați erau împinși ca vitele într-o casă reamenajată corespunzător. Ofițerii au închis ușile și au aruncat înăuntru canistre de gaz. „Țipetele erau din ce în ce mai disperate, dar după puțin timp s-a așternut liniștea”, spune el.

Miza procesului a fost de a stabili dacă oameni ca Groening, care au servit drept rotițe ale sistemului, dar nu au participat activ în ceea ce s-a întâmplat, sunt pasibili de pedepse pentru crimă. Răspunsul obișnuia să fie „nu”, dar după 2011, când gardianul John Demjanjuk a fost acuzat ca și accesoriu la crimă în masă, procurorii au fost încurajați să deschidă un caz și împotriva lui Groening. Procurorii l-au acuzat de complicitate în omorârea evreilor, „ajutând regimul nazist să beneficieze economic”. Groening a susținut însă că este vinovat doar din punct de vedere moral și și-a cerut iertare pentru asta. Groening este probabil ultimul nazist care va ajunge în fața unui tribunal, având în vedere că este printre puținii care mai sunt în viață.

 

solascriptura.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.