Gândul de dimineaţă – 15 august 2016

15th aug. 2016

Vegheaţi să nu fie între voi nimeni curvar sau lumesc ca Esau, care pentru o mâncare şi-a vândut dreptul de întâi născut.

( Evrei 12:6 )

Într-o zi din ianuarie 1968, un ofiţer pe nume John Anthony Walker, din Flota Militaro-Maritimă a SUA, s-a prezentat la ambasada sovietică din Washington, ca orice persoană care solicită un obişnuit loc de muncă, şi a ieşit de acolo cu angajamentul de a acţiona ca spion pentru KGB. În cursul următoarelor două decenii, Walker, ajutat de fratele său, de fiul său Michael şi de prietenul său Jerry Whitworth (fiica sa a refuzat să se asocieze la firma familiei), a predat patronilor săi cheile de cifru ultrasecret şi mii de mesaje cifrate secrete.

Walker a acţionat nu din vreun fel de convingere ideologică, ci numai în ideea că informaţiile confidenţiale la care avea acces puteau fi uşor transformate în bani peşin. În total, sovieticii i-au plătit peste 1 milion de dolari – suma cea mai mare primită până atunci de vreun spion; mai târziu, însă, Michael a spus că tatăl său, pe care părea să-l venereze, nu-i dăduse decât o mie de dolari!

Căsnicia veşnic tulburată a lui Walker s-a terminat prin divorţ şi finalmente, în 1985, fosta lui soţie l-a denunţat la FBI că este spion. Făcând o afacere pentru el şi fiul său – deşi fiecare risca un număr considerabil de ani de închisoare – Walker l-a implicat total pe Whitworth, care nu a beneficiat de nicio clemenţă din partea instanţei. Cu agentura lui Walker, KGB a obţinut cel mai mare succes al său în America. (Enciclopedia războiului rece – Thomas Parich)

Horia Dumitru Oprea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.