Copilul si muzica

27th aug. 2015
copilul si muzica

Viața ta sub influența muzicii

Muzica are efecte nebănuite asupra ascultătorului și îi influențează în mod inedit stările trăite și activitățile practicate pe acordurile sale.

Productivitate

Cei care ascultă muzică în timp ce prestează activități repetitive sau plictisitoare au de câștigat, au observat experții de la Universitatea din Birmingham. „Studiile arată că muzica este de folos în creșterea eficienței în acest tip de muncă, chiar și atunci când intră în competiție cu condițiile nefavorabile produse de zgomotul mașinăriilor”, notează autorii în jurnalulApplied Ergonomics.

Pentru eficiență maximă, este recomandat ca melodiile să nu aibă versuri cântate, iar dacă acestea există, cuvintele să fie „cunoscute sau plictisitoare”, punctează, pe baza dovezilor științifice, dr. Joanne Cantor, directoarea Centrului de Cercetare în Comunicare la Universitatea din Wisconsin, Madison, într-un articol pentru Psychology Today. De asemenea, muzica ce transmite optimism și ascultarea ei mai degrabă în reprize decât constant pot aduce un plus de performanță în rezolvarea unei atribuții mai puțin interesante, pentru că astfel „muzica poate face sarcina să pară mai puțin plictisitoare și de asemenea poate spori gradul de entuziasm și alertă”, menționează experta.

Motivare

Aleasă cu grijă, muzica îi poate da ascultătorului un plus de putere și încredere, potrivit unui studiu coordonat de experții de la Școala de Management Kellog. Într-unul dintre experimentele lor, o parte dintre voluntari au ascultat melodii motivante, iar ceilalți unele mai liniștitoare. Apoi fiecare participant a fost întrebat dacă, în cadrul unei dezbateri, ar alege să fie primul sau ultimul care își prezintă punctul de vedere. „Un lucru pe care îl știm din cercetările anterioare este că oamenii care se simt puternici au tendința de a face prima ofertă într-o negociere. În esență, puterea înseamnă înclinație spre a reacționa, a prelua conducerea într-o anumită situație”, a explicat unul dintre autorii studiului, Derek Rucker, profesor de marketing.

Iar rezultatele au arătat că numărul voluntarilor care au ascultat muzică motivantă, care transmite putere, și care au ales să intre primii în dezbatere a fost aproape dublu, comparativ cu cei care au ascultat muzică liniștitoare. „La fel cum sportivii profesioniști ascultă muzică motivantă înainte de a intra pe teren, pentru a-i ajuta să intre într-o stare de spirit puternică, poți încerca această metodă în anumite situații în care vrei să te simți încurajat”, punctează prof. Rucker.

Într-un experiment ulterior, experții au vrut să afle ce melodii au un puternic impact motivațional asupra ascultătorilor. În acest sens, ei s-au concentrat asupra impactul basului în acest sens și au observat că un bas puternic are o putere mai mare de motivație, comparativ cu unul slab. „Probabil suntem construiți să asociem tonurile în plină expansiune cu obiecte și experiențe puternice”, explică autorii.

Alinare

Muzica, în special cea tristă, melancolică, este un bun tratament în momentele de nefericire, potrivit unui studiu publicat de experții de la Universitatea Freie, din Berlin, în jurnalul PLOS One. Autorii au observat că, cel mai adesea, ascultarea unor astfel de piese a declanșat o stare de nostalgie „care este o emoție dulce-amăruie, este foarte complexă și parțial pozitivă. Acest lucru ajută la explicarea motivului pentru care muzica tristă este atât de interesantă și plăcută pentru oameni”, a declarat coautoarea studiului, Lilla Taruffi pentru Huffington Post.

Concluziile sunt acelea că muzica tristă oferă o consolare ascultătorului și poate contribui pozitiv la starea sa de bine. „Oamenii apelează la muzică tristă pentru alinare și pentru a face față sentimentelor negative, dar și pentru plăcere. (Muzica tristă) are potențialul de a regla stările și emoțiile negative, precum și de a oferi consolare… În acest sens, muzica poate juca un rol în starea de bine”, punctează Taruffi, pentru TODAY.

Potrivit studiului, muzica tristă aduce 4 mari beneficii: posibilitatea ascultătorului de a da frâu liber imaginației, pe acordurile melodiei; temperarea emoțiilor, prin ascultarea muzicii; empatizarea cu experiența evocată de interpretul melodiei și trăirea pe moment a unor emoții negative transmise de melodie, fără a suferi consecințele lor în viața reală.

Antrenare

Muzica este un aliat de nădejde în timpul activității fizice, în special în cadrul unor antrenamente ce presupun un ritm (de exemplu alergat sau canotaj), pentru că poate prelua o parte a sarcinii de mișcare. Asta pentru că sunetul ajunge, de la ureche, în „zona motrică suplimentară” și se combină cu activitatea desfășurată de creier, care îți indică momentul când trebuie să te miști, a explicat psihologul Tom Stafford, pentru BBC. Astfel, muzica ne ajută să ţinem ritmul prin semnalul extern de sincronizare transmis. De asemenea, ascultarea muzicii în timpul antrenamentului distrage atenția de la durere și oboseală și ajută la creșterea rezistenței și a stării de spirit.

Sursa: semneletimpului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.