Copilul si banii

9th oct. 2012
copilul si banii

În urma studiului pe care Fundaţia Naţională de Consiliere pentru Credite din Statele Unite ale Americii îl face anual, s-a constatat că peste jumătate dintre participanţi, mai exact 56%, au recunoscut că nu-şi întocmesc un buget lunar. 40% au declarat că nu au economii pentru situaţiile neaşteptate şi 1 din 3 americani nu îşi plăteşte facturile la timp.

Din această cauză, Chuck Bentley, director general al Crown Financial Ministries, a scris un articol pentru Baptist Press News, care conţine 10 informaţii pe care adulţii îi pot învăţa pe copiii lor. Scopul: o generaţie care să nu mai sufere de „analfabetism financiar”.

Cele 10 sfaturi pe care Bentley le scrie pe înţelesul copiilor, dar care, spune el, se aplică la fel de bine şi adulţilor, sunt următoarele:

1. Conturile bancare nu sunt complicate. Deschide un cont bancar pentru copilul tău şi învaţă-l cum să verifice tranzacţiile şi cum să păstreze echilibrul între micile sume de bani de care dispune şi cheltuielile pe care le face. Aceasta este, în opinia autorului, o abilitate cu care copilul se poate deprinde.

2. Cărţile de credit sunt înşelătoare. Cu toate că par bani primiţi gratuit, creditele nu sunt. Copilul trebuie să ştie că în fiecare lună va primi o factură detaliată, ce conţine cheltuielile efectuate cu cardul de credit. Cine nu poate plăti înapoi banii cheltuiţi de pe cardul de credit trebuie să plătească dobânda aferentă fiecărei perioade de întârziere.

3. Secretul este să cheltuieşti mai puţin decât câştigi. Tendinţa naturală a omului contemporan este să cheltuiască tot ce câştigă şi să se şi împrumute. Copiii trebuie să ştie că secretul reuşitei financiare este să trăieşti cu o sumă mai mică decât cea de care dispui. Aceasta îţi permite să faci economii pentru situaţii neprevăzute şi să investeşti în viitor.

4. Este adevărat că este mai bine să dai decât să primeşti. Un copil se simte centrul universului şi crede că toate i se cuvin. De aceea, a-l învăţa generozitatea care este după voia lui Dumnezeu este o lecţie de viaţă importantă.

5. Plătirea creditelor studenţeşti este o povară. Costul educaţiei superioare este ridicat şi, de multe ori, absolvenţii nu se angajează imediat după terminarea studiilor, ceea ce îi împiedică să-şi plătească creditele. Autorul îi sfătuieşte pe tineri să muncească part-time în timpul facultăţii sau să aleagă specializări care să le garanteze găsirea unui loc de muncă imediat după absolvire.

6. Nimeni nu este scutit de situaţii neprevăzute. Copiii nu au prea multă experienţă de viaţă, de aceea ei nu ştiu cum să se pregătească pentru situaţiile neprevăzute. Astfel, cu cât învaţă mai devreme să aibă un fond de urgenţă, cu atât mai bine. De obicei, acest fond pentru situaţii neprevăzute ar trebui să aibă o sumă suficientă pentru o perioadă cuprinsă între 3 şi 6 luni fără venit.

7. Bugetul este prietenul tău. Chiar dacă pare că impune restricţii, bugetul este pur şi simplu un plan al cheltuielilor şi este întocmit ca urmare a unor decizii luate în familie. Mai importantă decât realizarea bugetului este respectarea lui, afirmă Chuck Bentley.

8. Casa ta poate să dezechilibreze bugetul. O casă prea mare şi, implicit, costuri prea ridicate la utilităţi reprezintă cheltuielile principale şi constituie cel mai mare procent din buget. Cu toate acestea, cheltuielile cu utilităţile nu trebuie să depăşească 35-40%.

9. Există „împrumuturi bune” şi „împrumuturi rele”. Un împrumut bun este cel care îţi permite să cumperi produse ce se apreciază în timp, nu unele care îşi pierd valoarea odată cu trecerea timpului. Câteva exemple de împrumuturi bune sunt cele pentru cumpărarea unei case sau deschiderea unei afaceri, iar cele rele sunt cele pentru o maşină sau aparatură electronică.

10. O vacanţă plătită dinainte este o vacanţă plăcută. Cu alte cuvinte, o vacanţă planificată din timp permite şi pregătirea, din timp, a unui buget. Aceasta este o metodă eficientă de a te bucura de concediu, fără a te stresa din cauza facturilor care aşteaptă acasă.

sursa: semneletimpului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.