Roboții îi înlocuiesc pe profesori

28th iul. 2016

Tehnologia ne asaltează: Roboții îi înlocuiesc pe profesori

Încep să ne predea lecții roboții? S-ar putea să pară cam devreme, însă un profesor american a reușit să își surprindă studenții cu inovația sa, demonstrând că trebuie să ne pregătim pentru un alt gen de lume și o altfel de școală.

„Încearcă să îți imaginezi cum este să descoperi că profesorul tău este un robot”, titrează The Wall Street Journal, pe marginea unei provocări cât se poate de reale. Studenții de la Institutul de Tehnologie din Georgia, participanți la un curs online, au fost surprinși să afle că unul dintre profesorii cu care au corespondat de-a lungul unui întreg semestru s-a dovedit a fi un robot, menționează The Daily Dot.

Numit Jill Watson, asistentul virtual a conversat cu elevii despre sarcinile primite, proiecte de clasă și a răspuns la întrebări cu privire la neclarități. Destul de târziu profesorul Ashok Goel le-a dezvăluit studenților că Watson nu a fost o persoană reală. Practic, Goel și-a păcălit studenții că ar fi foarte activ online. Periodic, prin intermediul asistentului îi anunța pe studenți în privința unor subiecte sau le aducea aminte de respectarea termenelor de predare. Unul dintre studenți și-a imaginat că schimbul de mesaje provine de la o persoană prietenoasă, cu o vârstă puțin peste 20 de ani, care sigur este la cursuri doctorale. „Am fost stupefiat”, a fost declarația acestuia în momentul aflării adevărului.

Watson este parte a programelor de învățare online de la Georgia Tech, care oferă cursuri de nivel universitar pentru mii de studenți. Deci, în loc să își irosească timpul stând în fața unui calculator pentru a răspunde la mesaje, Goel a apelat la platforma supercomputer IBM Watson. Goel recunoaște că Jill este deocamdată departe de Ex Machina (este vorba de un film realizat în 2015 despre un umanoid capabil să exprime gânduri și sentimente). „Dar, pentru mine, este la fel de provocator ca acesta”, spune profesorul, extaziat de propria reușită.

Potrivit lui Goel, programul pe care îl coordonează primește peste 10.000 de mesaje în fiecare semestru, încercarea de a le răspunde tuturor presupunând o sarcină extrem de dificilă, dacă nu chiar imposibilă. Watson a devenit parte a soluției. În plus, același asistent posta pe grupul facultății întrebări menite să genereze dezbateri între studenți. Nimeni nu a realizat că asistentul atât de amabil care răspunde prompt la întrebări nu este chiar o persoană. „Părea foarte mult o conversație normală cu o ființă umană”, a declarat Jennifer Gavin, o studentă înscrisă în program.

Foto dreamstime.com

Sursa: semneletimpului.ro

One comment on “Roboții îi înlocuiesc pe profesori

  1. Thank you for another great post. Where else could anyone get that kind of info in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such info.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.