Copilul si stresul

7th iul. 2015

Stresul, un dezavantaj chiar și pentru copiii de doi ani

 

Sărăcia stresează, iar stresul prostește. Proverbialitatea aceste fraze se sprijinește pe studii clinice recente care au arătat cât de tulburător marchează sărăcia nivelul cognitiv și șansele la o viață plenară ale copiilor născuți în familii cu probleme financiare.

Copiii care provin din familii sărace riscă mult mai mult decât ceilalți să se dezvolte insuficient din punct de vedere cognitiv, iar asta încă înainte de a începe grădinița. Jennifer Suor, doctorand în psihologie clinică, a monitorizat evoluția a nu mai puțin de 201 de perechi mamă-copil, din familii cu venituri mici. Subiecții au venit regulat la Centrul Familial „Mount Hope“, unde le-au fost prelevate mostre pentru măsurarea nivelului de cortizol (un indicator al stresului), la vârsta de doi, trei și patru ani.

„Am vrut să vedem dacă anumiți factori de risc asociați traiului în sărăcie ar putea să se reflecte și în nivelul de cortizol înregistrat la acești copii. Apoi am urmărit dacă nivelurile acestui hormon pot prezice diferențe semnificative în abilitatea de a gândi a copiilor“, a explicat Jennifer Suor.

De-a lungul cercetării, oamenii de știință au observat că micuții care proveneau din căminuri instabile și care erau înstrăinați emoțional de cei care îi îngrijeau (de exemplu, cei care se mutau des și nu erau îngrijiți mereu de aceeași persoană) aveau, încă de la vârsta de doi ani, un nivel ridicat al cortizolului. Copiii care doar proveneau din familii instabile aveau niveluri de cortizol mai scăzut. În plus, cercetătorii au notat că aceste niveluri înregistrate inițial aveau tendința să rămână stabile de-a lungul perioadei de trei ani a studiului.

Coordonatorul studiului a dorit să puncteze că, pentru a verifica modul în care nivelul de cortizol/stres se corelează cu dizabilitățile cognitive, cercetătorii au încercat pe cât posibil să izoleze alți factori. Concluzia lor a fost că, într-adevăr, ca urmare a specificului vieții în sărăcie, copiii provenind din familii instabile financiar pot înregistra un regres față de alți copii, încă dinainte de a ajunge la vârsta grădiniței.

Sursa: semneletimpului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.