Copilul si invatatura

27th mai 2015
copilul si invatatura

Trucul care îi ajută pe bebeluși să învețe mai repede

Desigur, fiecare bebeluș are o carte preferată pe care părintele este „obligat” să o citească la nesfârșit, dacă vrea puțină pace și liniște. Însă dacă vrea să îi dezvolte copilului curiozitatea și noțiunile despre lume, va lăsa deoparte cartea preferată și îl va surprinde mereu cu una nouă.

Copiii se dezvoltă creându-și o bază de date despre lume. Vor studia și chiar gusta un lucru nou pentru a se lămuri în privința lui. Însă doar elementul de noutate nu poate asigura dezvoltarea bazei de date. Conform unei serii de experimente realizate de cercetătorii de la Universitatea „Johns Hopkins” pe bebeluși de 11 luni, elementul de surpriză este cel care „sădește sămânța cunoștințelor viitoare”.

Studiile au plecat de la presupunerea că bebelușii se nasc cu câteva cunoștințe de bază despre cum funcționează lumea, de exemplu că prin obiectele solide nu pot trece alte obiecte sau că atunci când dau drumul unui obiect acesta va cădea, în loc să plutească. Primele teste au fost pentru a confirma această supoziție.

Un grup de bebeluși au fost martorii unor fenomene „paranormale”, precum o minge care dispare într-un perete solid, în timp ce un alt grup a fost expus variantei normale, în care mingea ricoșează din perete. Bebelușii din primul grup păreau să caute o explicație pentru evenimentele care i-au surprins, prin faptul că au verificat soliditatea obiectului lovindu-l de pământ. În situațiile în care obiectele păreau să sfideze gravitația și să plutească, le luau în mână, după care le dădeau drumul. „Dacă i-ar fi atras doar elementul de noutate, nu ar fi fost atât de specifici în felul în care s-au jucat cu obiectele”, a declarat Aimee Stahl, care a condus studiile împreună cu colega ei Lisa Feigenson.

Mai departe, ambele grupuri au fost expuse unui lucru nou de învățat – asocierea unui sunet cu o jucărie nouă. Cercetătoarele au observat că bebeluşii din grupul care înainte fusese martorul unor evenimente contradictorii au învățat să facă asocierea mai repede decât cei din al doilea grup. Pentru a se asigura că bebelușii nu reacționau doar la faptul că jucăria era nouă, experimentul a fost repetat, însă de data aceasta jucăria scotea alt sunet. Rezultatele au indicat că bebelușii păreau să facă într-adevăr conexiuni și să învețe ceva nou despre obiect, nu doar să reacționeze la noutatea lui.

Conform Time, acestea sunt primele experimente care testează ideea conform căreia procesul de învățare înseamnă mai mult decât explorarea noutății. Rezultatele studiului par să indice că informațiile surprinzătoare sau contradictorii îi ajută pe copii să își testeze și să își confirme cunoștințele și să încerce să explice evenimentele care par să se desfășoare în contradicție cu așteptările lor.

Sursa: semneletimpului.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.